Ashtonová dúfa v podpísanie asociačnej dohody s Ukrajinou v novembri

18.05.2013 Celý región

Varšava 17. mája (TASR) - Šéfka diplomacie EÚ Catherine Ashtonová vyjadrila nádej, že sa Ukrajine podarí podpísať asociačnú dohodu s Úúniou v novembri tohto roku. Súčasne však konštatovala, že Kyjev stále nenaplnil všetky požadované kritériá, informovala poľská agentúra PAP.

Ashtonová to uviedla na rokovaní ministrov zahraničných vecí krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a Východného partnerstva v poľskom Krakove. Na schôdzke sa zúčastnili aj predstavitelia súčasného írskeho predsedníctva v EÚ a nadchádzajúceho litovského predsedníctva, ako aj eurokomisár pre rozširovanie a európsku susedskú politiku Štefan Füle.

Predmetom diskusií bola budúcnosť Východného partnerstva EÚ, ako aj prípravy novembrového summitu tohto zoskupenia v litovskom Vilniuse.

Ashtonovej vyjadrenie týkajúce sa Ukrajiny podporil aj šéf poľskej diplomacie Radoslaw Sikorski, ktorý zdôraznil, že Kyjev má na splnenie kritérií už len niekoľko mesiacov.

"Vyzývame Ukrajinu na ... intenzívne úsilie, pretože ak nedôjde k podpísaniu dohody na vilniuskom summite, je otázne, kedy sa k tomu naskytne ďalšia príležitosť," varoval Sikorski.

Ashtonová v tejto súvislosti upozornila na potrebu riešenia problému selektívnej aplikácie práva na Ukrajine. Vyslovila však "veľkú nádej", že sa tento cieľ v záujme podpísania asociačnej dohody podarí naplniť.

Sikorski aj Ashtonová tiež vyjadrili očakávanie, že na novembrovom summite parafujú asociačné dohody s EÚ aj Moldavsko, Gruzínsko a Arménsko.

Bielorusku európski predstavitelia pripomenuli nutnosť riešenia otázky politických väzňov a dodržiavanie princípov slobody a demokracie.
 

Vyberte región